Celostátní setkání diskusní platformy Zachraňme ČSSD v Táboře 20. ledna 2018

dscf2115.jpg

Navzdory pravému zimnímu počasí do táborského hotelu Palcát dorazilo přes dvě stě účastníků z celé České republiky. Přítomni byli také zástupci sdělovacích prostředků, včetně televize. Přenos se uskutečňoval také prostřednictvím Facebooku. Zaplněný sál hotelu Palcát přivítal Jiří Zimola, jeden ze signatářů akce. Sdělil pravidla pro toto setkání: všichni jsme si rovni, nevolíme žádné funkcionáře, jsme neformální skupina lidí s cílem něco pro budoucnost ČSSD udělat, otevřeně diskutujeme, respektujeme názory pro programové teze. Michal Hašek představil blok A zabývající se analýzou příčin politického pádu strany,jejího restartu a otázkami nejen pro sjezd. Na úvod přečetl zdravici prezidenta republiky Miloše Zemana. Letošní rok je významný, 140 let od založení ČSSD, v říjnu sto let vzniku samostatné republiky. Ivana Stráská, hejtmanka Jč. kraje, charakterizovala vládnutí aparátníků, kdy vlastně došlo k privatizaci strany. Podobná slova měl i jeden ze signatářů akce Jaroslav Foldyna, straně chyběla identita a lidem se neříkala pravda. Situaci ve straně přiblížil Milan Chovanec, její dosavadní předseda. ČSSD má před sjezdem třicet kandidátů na posty místopředsedů a čtyři až šest na předsedu. „Debatujme o lidech a o programu, ale ne na internetu, zažil jsem nechutná jednání o kvótách, stala se řada politických chyb, navrhoval jsem demisi a předčasné volby, což však neprošlo“ dodal Milan Chovanec. Ve více než hodinové besedě přítomní dávali otázky již bývalému ministru vnitra. Došlo na témata: obsazování funcí na MV, církevní restituce, včetně žalob na obce, které měla církev stáhnout, úcta k Miloši Zemanovi, otázka migrace, na sjezdu volit pracovní skupiny a zpracovat nové stanovy strany, nutnost pořádku ve státě, změna vlády, nedostatek lidí v dělnických profesích, chyby poslanců, úspory pracovní síly s rozvojem techniky.  V bloku B se konala programová  diskuse na téma: a) sociální a zdravotní politika – vystoupili Ivana Stráská a hejtman Jiří Běhounek, b) zahraniční a evropská politika, bezpečnost, problematiku vysvětlili Jan Kohout a Jaroslav Foldyna, c) národohospodářská politika – Jan Mládek vysvětloval problematiku EET, otázky HDP a mezd, d) demokracie a spravedlnost – zrušení zbytečných zákonů o registru smluv, revidovat školský zákon, problematika justice, e) komunální politika a příprava komunálních voleb – klub starostů a primátorů, názory a připomínky přednesl Stanislav Mrvka, starosta Jindřichova Hradce.

Pak následovala diskuse k tomuto bloku, v níž hlavně  vystoupili přítomní starostové z krajů ČR a další účastníci. S problematikou špatných zákonů, sociálních dávek , nesmyslné insolvence, stavu školství, chybějícího garantu pro spolky vystoupili další diskutující a uvedli i návrhy na pozitivní změny. Europoslankyně Olga Sehnalová hovořila o sociálních fondech a o potřebné úloze odborů. Na její slova příkladně z praxe reagoval zástupce ČSSD v Karviné.

Celý průběh moderoval Zdeněk Škromach.

Závěrečných slov se ujali Michal Hašek a Jiří Zimola. V diskusích se bude pokračovat i po sjezdu.