Josef Kapek - Uprchlická krize

V podvečer 30.5.2016 uspořádala odborná komise ČSSD pro evropské záležitosti besedu na toto aktuální téma. Moderátorem byl Michal Pícl, předseda této komise.

uprchlicka-krize-usporadana-30-5-2016-01.jpg

V podvečer 30.5.2016 uspořádala odborná komise ČSSD pro evropské záležitosti besedu na toto aktuální téma. Moderátorem byl Michal Pícl, předseda této komise. Dále se zúčastnili Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, Jan Košák, aktivista a dobrovolník, Anežka Polášková, aktivistka a dobrovolnice, a Magdaléna Prouzová, novinářka. Úvodní slova patřila Tomáši Prouzovi, který uvedl přehled o současném stavu a pohybu migrantů z Turecka směrem do Evropy. Hovořil o situaci na hranicích s Řeckem, o postoji Turecka a o dohodách s ním, o významu vytvoření evropské pohraniční stráže. Anežka Polášková představila i včetně záběrů práci s lidmi v uprchlickém táboře, materiální pomoc ČR, situaci v řeckých táborech, problematika azylu atd. Jan Košák se osm let věnuje integraci cizinců a uprchlíků. Hovořil o svých zkušenostech s uprchlíky, organizuje sbírky oblečení a finanční pomoc. Také přiblížil situaci v Sýrii. Magdalena Prouzová napsala knihy o muslimech a teď o migraci, na níž jednoduchý recept nemá. Uvedla, že Evropa má 45 tisíc kilometrů vnějších hranic, které nelze uhlídat. V následné diskusi padly otázky přítomných na témata: zda nejde o stěhování národů, zbaví se Evropa migrantů, co vědí uprchlíci o státech Evropy a azylu, křesťanství a islám, získání víza, co nastane po válce v Sýrii, jak situaci řeší EU atd. Závěrečné slovo patřilo Tomáši Prouzovi, který připomněl současný stav migrantů v Evropě i s tím, že situace se normalizuje také zásluhou dohody o zastavení ekonomických migrantů, klesá tak každý den počet lidí z Turecka do Evropy.

Besedu na téma uprchlická krize vedli a na dotazy odpovídali Michal Pícl,Tomáš Prouza,Anežka Polášková,Jan Košák a Magdaléna Prouzová

Nejvíce dotazů směřovalo na aktivisty a dobrovolníky Anežku Poláškovou a Jana Košáka