Napsali jste nám

Važme si toho, jakou péči dokážeme poskytovat Racionální nespokojenost je v podstatě dobrá vlastnost, protože vytváří tlak – na nás samotné i na okolí. Špatné je, když nám přeroste přes hlavu. Pak si přestaneme vážit toho, co máme. Zvláště to platí o řadě oblastí, které jsou jinde zanedbávány nebo fungují špatně, či dokonce neexistují vůbec. V Dačicích a v Kaplici staví Jihočeský kraj dva domovy pro seniory s celkovou kapacitou téměř 140 lůžek. Jsou to investice za nemalé peníze, jenom v Dačicích jde o 90 milionů korun. Ale zároveň jsou to dobře vynaložené peníze, protože asi všichni víme, jak se mění věkové složení obyvatel naší vlasti, jak přibývá občanů ve vyšším věku. Na to je třeba správně a s předstihem reagovat. Podobných investic se v minulých letech uskutečnilo více a další jsou v plánu.

upozorneni01.jpg

Važme si toho, jakou péči dokážeme poskytovat

Racionální nespokojenost je v podstatě dobrá vlastnost, protože vytváří tlak – na nás samotné i na okolí. Špatné je, když nám přeroste přes hlavu. Pak si přestaneme vážit toho, co máme. Zvláště to platí o řadě oblastí, které jsou jinde zanedbávány nebo fungují špatně, či dokonce neexistují vůbec. V Dačicích a v Kaplici staví Jihočeský kraj dva domovy pro seniory s celkovou kapacitou téměř 140 lůžek. Jsou to investice za nemalé peníze, jenom v Dačicích jde o 90 milionů korun. Ale zároveň jsou to dobře vynaložené peníze, protože asi všichni víme, jak se mění věkové složení obyvatel naší vlasti, jak přibývá občanů ve vyšším věku. Na to je třeba správně a s předstihem reagovat. Podobných investic se v minulých letech uskutečnilo více a další jsou v plánu.

Já nejsem příznivec „vytěsňování“ seniorů do pečovatelských zařízení, ale někdy to jinak nejde. Dnešní doba dělí rodiny, lidé odcházejí za prací do vzdálených měst, jejich otcové a matky ale zůstávají tam, kde strávili celý život. A nastávají situace, ve kterých je potřeba zařízení, jako jsou domovy pro seniory. Raději však mám pomoc s péčí přímo doma, tedy možnost, aby senioři nebo třeba i postižení lidé či také matky s dětmi, které vyhledaly pomoc azylových domů, mohli žít v rámci možností samostatně, jak jsou zvyklí nebo jak je pro ně dobré. I v tom udělal a dělá Jihočeský kraj opravdu mnoho. Například u azylových domů pro matky v těžké životní situaci máme opravdu dostatečnou síť takových zařízení, které umožní člověku v nouzi zastavit svůj pád, nadechnout se a získat sílu pro další pokračování. A máme i představu – i když zatím jenom částečně naplněnou – jak těmto matkám pomáhat v cestě nahoru i tehdy, když už azylový dům musí opustit. Tato představa je: využít vzdělané odborníky pro terénní sociální služby a získat pro neadekvátní peníze.

Toto možná nejsou témata, která by lidé řešili každý den a dlouze o nich mluvili. Nejsou to „mediální“ problémy. Přitom ve skutečnosti kvalitu našeho života ovlivňují daleko více a vyžadují daleko větší úsilí, než vystoupit několikrát na náměstí a hřímat věci, které někteří lidé chtějí slyšet. Při všem tom mediálním šílenství, které nás obklopuje, je dobré nezapomínat na to, že ve skutečném světě je potřeba investovat do právě takových jistot, jako je dostatek školek, jako jsou zařízení pro lidi v krizové situaci, jako jsou domovy pro seniory. Tyto věci zajišťují ti, kteří pracují a mnohdy přílišně mluví. Křiklouni z náměstí je zajistit neumí.

Vlasta Bohdalová